Finn tröst i gudstjänsten

19 maj 2020 Lily_Hansen

När var du på gudstjänst senast? Många skulle nog svara avvaktande på den frågan. Sverige må vara ett kristet land, men en stor del av befolkningen går sällan eller aldrig på gudstjänster. Det beror förstås på att många inte är troende, utan ateister eller agnostiker. Det finns dock en stor skara som betraktar sig själva som sökande eller andliga i allmänhet. Denna grupp växter, och vissa av dem kommer att finna svaret på sina frågor och funderingar inom kristendomen. Så hur gör man om man är nyfiken, men lite rädd för att ta sig iväg och besöka en kyrka för att finna svar?


Gör ett studiebesök

Ett sätt är att helt enkelt besöka gudstjänster. Det kan verka som ett stort steg, men ha i minnet att de allra flesta kyrkor anordnar gudstjänster en gång i veckan, året runt. Det är helt enkelt väldigt många gudstjänster, och att en ny person kommer och besöker kyrkan är inte en särskilt stor grej. Det är lätt att inbilla sig att man måste vara på ett visst sätt för att platsa i kyrkan. Djupt troende eller åtminstone perfekt som människa. Men sanningen är att det inte finns några perfekta människor. Den enda perfekta människan var Jesus, och alla vi andra är syndare. Inför Gud är vi alla lika, och han välkomnar alla till sitt hus, till kyrkan.

 



Våga ta steget

En gudstjänst kan vara uppbyggd på lite olika sätt. Vissa församlingar har en relativt strikt liturgi, det vill säga gudstjänstordning, medan andra är lite mer fria i sin utformning. Vanligt är dock att gudstjänsten innehåller bibelläsning, predikan och psalmer. Om man inte är van vid att vistas i kyrkan behöver man inte följa med och delta i alla aktiviteter. Man kan välja att bara sitta med och betrakta händelserna, till en början. Gudstjänst i Hudiksvall anordnas bl.a. i Höglidenkyrkan

Fler nyheter