Tandhygienist på Odenplan som kan förebygga besvär

25 november 2020 Cecilia Olsson

Om du vill ha hela och fina tänder så är det viktigt att vårda dem väl. Det är inte direkt något nytt under solen men ibland kan det behövas påminnelser även för de mest självklara sakerna. De allra flesta har en god tandvårdsrutin med tandborstning morgon och kväll samt förståelse för att socker påverkar tänderna negativt. Det kan dock finnas ännu mer att göra för att tänderna (och munnen) ska hållas i toppskick.

Allmänna råd som är bra att följa

Det är relativt enkelt att hitta bra information om vad du kan göra för att förbättra din munhälsa. Till exempel att du bör skölja munnen med vatten och inte borsta tänderna direkt efter att du ätit eller druckit något syrligt, detta på grund av att syran försvagar emaljen och kan göra att den löses upp. Generellt är det också bra att undvika mat och dryck (förutom vatten) i minst två timmar efter tandborstning.

Dessa är väldigt generella råd som går att hitta lite överallt, för den som vill ha skräddarsydda tips och instruktioner så är det bäst att besöka en tandhygienist. 

Vad gör en tandhygienist?

En tandhygienist arbetar med att förebygga och behandla sjukdomar i munhålan samt att motivera patienten att hålla sina tänder och sitt tandkött friskt. Jämfört med en tandläkare så arbetar en tandhygienist mer förebyggande genom att utvärdera och ge råd om munhygien.

De utför inga större ingrepp utan arbetar främst proaktivt genom att avlägsna tandsten, putsa och polera tänderna samt ta bort plack. En tandhygienist kan även diagnostisera och behandla karies, inflammationer samt tandlossning (paradondit).

Vänta inte med kontrollen

Boka en tid hos tandhygienist i dag och se till att tänderna mår så bra som möjligt, på så sätt kan du undvika onödigt dyra och smärtsamma ingrepp. För dig som önskar bra tandvård i Stockholmsområdet så finns hjälp att få på Odenplan, läs mer på https://www.tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingarProduct.

Fler nyheter