Akuttandvårdi Halmstad – en omfattande guide

07 december 2022 Helen Johansson

editorial

Om du är i behov av akut tandvård

Att gå till tandläkaren är viktigt för att hålla tänderna och tandköttet friska. Men vad händer när du har en tandvårdsnödsituation och inte kan ta dig till din vanliga tandläkare direkt? Det är då akuttandvård kommer in i bilden. I den här omfattande guiden tar vi upp allt du behöver veta om akut tandvård i Halmstad, inklusive vad du ska göra om du har tandvärk, slagit ut en tand eller brutit en tand.

image

Vanliga orsaker till akuta tandvårdbesök

Tandvärk
En av de vanligaste orsakerna till att människor söker akut tandvård är tandvärk. Om du har tandvärk som åtföljs av feber, svullnad eller smärta som strålar till käken, halsen eller örat kan det vara ett tecken på en infektion och du bör uppsöka en tandläkare omedelbart. Om smärtan är hanterbar och inte åtföljs av några andra symtom kan du skölja munnen med saltvatten och ta receptfria smärtstillande medel som ibuprofen. Du kan också applicera en kall kompress på utsidan av kinden för att minska svullnaden.

Slått ut en tand
Om du har en tand som har slagits ut helt och hållet är det viktigt att agera snabbt. Hitta först tanden och ta upp den i kronan (den del som syns i munnen) snarare än i roten. Om det är möjligt, för försiktigt in tanden tillbaka i sin ficka och håll den där med ren gasbinda. Om det inte är möjligt, lägg tanden i en kopp med mjölk eller saltlösning. Ring sedan din tandläkare omedelbart – ju snabbare du kommer till tandläkaren, desto större är chansen att tanden räddas.

Trasig tand
Om du har en sprucken eller bruten tand ska du skölja munnen med varmt vatten och använda kalla kompresser för att minska svullnaden på utsidan av munnen. Ta receptfria smärtstillande medel som ibuprofen vid behov för smärtlindring, men undvik att använda aspirin eftersom det kan öka blödningen. Ring din tandläkare så snart som möjligt – beroende på hur allvarlig skadan är kan du behöva träffa en akuttandläkare eller en endodontist som är specialiserad på att behandla spruckna tänder.

Om du drabbas av en tandvårdsbrist ska du inte vänta och se om smärtan försvinner av sig själv – ring en akuttandläkare direkt. Och om du inte har någon vanlig tandläkare ännu är det nu det perfekta tillfället att hitta en!

Fler nyheter